© Hans Christian Andersen tour
Fra tårnet på Bregninge kirke kan man i klart vejr se 63 kirkespir, l5 herregårde og 12 sydfynske øer.
Om dette udsyn skrev Rejsedigteren:"Udsigten er et sandt panorama, o jeg kunne dagligt se på det uden at trættes."
Som et vartegn ligger kirken på en bakke,72 meter over havet, skuende ud over øen, og oppe fra tårnet ser man, når vejret er klart, ud over Tåsinge og det fynske øhav, over sundet til Fyen og over bæltet til Sjælland, ligesom det minderige Als og det flade Lolland ses tydeligt.
Kirkens historie går tilbage til det 15. århundrede. I 1882-83 blev kirkens romanske kor erstattet af et nyt, og skibet blev skalmuret. Skibets hvælv og tårnet er sengotiske, og et kapel på sydsiden kaldet "ny kirke" er opført1570 af Jakob Rosenkrantz. Kort efter fik kapellet våbenhus mod vest, og i 18. århundrdede opførtes langs hele skibets nordside et gravkapel. Tårnet fik 1793 en træoverbygning med udsigtgalleri. 1882 skifertag med et laternespir. Altertavle med maleri af A. Dorph fra 1905. Romansk granitfont. Fragment af et senromansk korbuekrucifiks. Senrenæssance prædikestol fra 1621. To kirkeskibe fra 1727 og 1729. I gravkapellet 13 kister af træ eller sten med lig af slægten Juel. Interessant romansk granitgravsten fra omkring 1200-50 med Kristusfigur og en arkadefrise samt runeindskriften: Sven Sassersøn ligger her under. Hegle degn ristede mig, mester Bo gjorde mig".
Fra kirkebakken er der en storslået udsigt, forstår man, at Rejsedigteren, da han på sin sin køretur over Tåsinge, følte han sig inspireret til at skrive I Danmark er jeg født... for selv om den lille ø bugter sig i bakke og dal, er den en smuk fyns perle.
Visit: Bregninge Kirke