© Hans Christian Andersen tour


Hesselager by er en fynsk landsbyperle, som gjorde indtryk da den mindede Rejsedigteren om en bulgarisk by, skrev Hans Christian Andersen i dagbogen om byen.

Herregården Hesselagergård er først og fremmest Friis'ernes gård - allerede l446 nævnes Henrik Friis til Hesselager. Men som den strenge herreborg ligger i dag, blev den ifølge en byggeindskrift opført af kansler Johan Friis - slægtens nok mest betydende mand. Han blev født i l494 og efter at være immatrikuleret ved Københavns Universitet i l5l4, drog han udenlands, blandt andet til Rom, hvis rige kultur prægede hans liv og indstilling fremover. Johan Friis overtog Hesselagergård efter faderens død i l522, og her boede han til sin død i l570. Hovedbygningen - nok landets stateligste herreborg - viser i sin arkitektur elementer fra såvel senmiddelalder som renæssance. Den store herregård forblev i Friis'ernes besiddelse til l682, og efter at have skiftet ejer nogle gange blev Hesselagergård i l904 overtaget af Axel Baron Blixen-Finecke.
Herregården besøgte Rejsedigteren i hhv. l842 og l850, og skriver i dagbogen:“Herreborgen Hesselagergård er en ældgammel og underlig kantet gård midt i en udtørret sø. Jeg var sammen med Etatsråd Dons, han fortalte mig, at borgen i gammel tid var ejet af en Johan Friis, der lod sin datter indmurer i en pille fordi hun var blevet gravid med en ansat, pillen var senere blevet revet ned, og man havde fundet menneskeben i den.“
Efter rundgangen på herregården så han det gamle fængsel på bakken med udsigt over Storebælt.

Hesselagerstenen eller Damestenen kaldes landets største vandreblok, der måler 46 meter i diameter og har et rumfang på 370 m2 med en skønnet vægt på 1000 tons.
Der fortælles et sagn om, at tårnet på Svindinge kirke, som kan ses viden om i det fynske landskab, irriterede en jættekvinde på Langeland så meget, at hun tog en sten og slyngede den mod kirken. Hun kunne ikke ramme; stenen landede ved Hesselager, hvor den 1000 tons tunge sten endnu kan ses!
Her var Rejsedigteren under besøget på Hesselagergård.

Visit: Hesselagergaard